Aardrijkskunde - VWO (jpschadde)

Mariët (Meiske78)
Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook jpschadde stuurde een examenverslag in.

Wederom een verhaalte over een stupide voorbereiding
Bij ons op school hebben we tot halverwege de 5e 3 boekjes doorgewerkt. Boekjes van de uitgever ThiemeMeulenhoff, genaamd: De Geo. Aan deze boekjes had je niets, want op het examen wordt er niets over gevraagd.. Samen met een praktische opdracht worden de boekjes tot de 50% van je schoolexamen gerekend. De praktische opdracht was een 8.5, dus ik stond een 6.6 voor Aardrijkskunde. Net aan te doen . In de 4e trouwens blijven zitten op o.a. aardrijkskunde (ook eco).. 2e keer dat ik de 4e deed had ik voor 3 andere vakken onvoldoendes

Dan krijg je vanaf halverwege die 5e een reeks boekjes die je alvast voor het examen moet leren, maar waar je bij ons niet meer over getoetst werd. Dat betekent dus dat ik die boekjes nog nooit had gezien, tot 1 week voor mijn examen... Toen heb ik Politiek en Ruimte doorgelezen, en de dag voor het examen Migratie en Mobiliteit en Mens en Milieu. Schattig hoor, allemaal moeilijke boekjes behalve Migratie en Mobiliteit .

Ik heb voor dit examen zelfs een voorbeeldexamen gemaakt, damn, gewoon mijn best gedaan!

Op naar school
Mjah, nadat ik iets te laat wakker werd nog ff snel mijn samenvattingen van verslagenwereld.tk doorlezen. Hmmz, deze samenvattingen zijn vast van een ander boek geweest . Lekker weertje om bij wakker te worden op de fiets, want mijn pa heeft de auto mee :S. 6 minuten te vroeg op school, gezellig hoor. Maar 2 leraren in de examenzaal.. zal ik af gaan kijken ?

Het examen
Ik sla open en zie de migratiestromen die ik net nog heb doorgelezen. Volgens mij wordt dat wel redelijk om het ff te maken . Opgave 1 niet te moeilijk.. Opgave 2: lol, die staat in het oefenexamen van het jaar ervoor, ze hebben alleen de naam van de stad veranderd . Opgave 3 is direct uit de bosatlas af te lezen.. Weer een berg punten gehaald .
Opgave 4, 5 en 6 zijn typisch Mens & Milieu vragen.. nix voor mij dus, dus zal daar wat puntjes hebben laten liggen. Opgave 2 over SO2 en CO2.. we zijn toch geen scheikundigen ofwel? Mjah, in ieder geval; ik snapte dat denk ik wel redelijk . Dan het domein Politiek & Ruimte, met een heel lulverhaal over een paar gekke Papoea's (nooit geweten dat die mensen echt bestonden ). Krijg je op een gegeven moment een vraag met irredentisme.. hmmz, dat had k vannacht nog gelezen, maar wat t nou precies ook weer was?
Europeanen die in Nederland mogen werken. De eerste vraag is makkelijk, dan moet je daarna iets met de Bosatlas doen waarvan ik nog steeds niet begrijp wat . Als ze die gegevens nou ff meegekopieerd hadden als bron had ik niet zo hoeven zoeken .
Opgave 10 over Turken en Koerden die elkaar het leven zuur maken, volgens mij heb ik daar precies het goede uit mijn duim gezogen, net als zo'n beetje bij die BBP's van opgave 11. Wel een beetje suf, ze vragen je om de legenda in te kleuren ofzo.. Te makkelijke vraagstelling waar ik weer te moeilijk over nadenk .

Al met al was dit examen volgens mij redelijk te maken, maar sommige dingen vallen niet mee . Aardrijkskunde is gewoon algemene ontwikkeling, met een klein beetje toepassing van wat begrippen...

Lotgenoten?
Er zijn redelijk wat mensen met het profiel E&M, dus er zijn redelijk wat mensen die dat gekke vak er bij hebben gekregen. op het FOK! forum zie je dat niet iedereen er na het nakijken nog even positief over denkt als iedereen bij mij uit de examenzaal . Het is natuurlijk toch een stom vak dat niet altijd even makkelijk is geweest. De leraren Aardrijkskunde zijn waarschijnlijk meedogenloos en rekenen alles fout, omdat wij ze in de 2e fase 3 jaar lang (in mijn geval 4 jaar ) getreiterd hebben door niets te doen en alleen maar over het weekend te praten in de klas, en over sex, en weet ik wat die arme man allemaal nog meer provocerend vond

Hoe staan we tegenover het examen?
Tot nog toe heb ik Engels en Nederlands zeker gehaald. Die andere vakken wordt nog maar een beetje gokken . We zullen zien wat de heren van het CITO aan de normering gaan doen, ik hoop in ieder geval dat iedereen slaagt. Niet omdat ik het iedereen gun, maar wel omdat ik het niemand gun om een jaar over te doen waarin je weer nix doet.. Rare zin, maar denk er maar over na .

Op naar Wiskunde, en godzijdank heb ik geen M&O want daar gaan denk ik ook nog slachtoffers vallen