Examen Nederlands VWO (Faithy)

Robin (Anthraxx)
Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Faithy stuurde een examenverslag in.
En weer een dag voor de examinandi van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet te Den Haag. Dit keer voor het eerst met zn allen in de gymzaal, voor het door ons allen beminde vak Nederlands.Iedereen liep nog een beetje te stressen over wat nou wel en wat nou niet in een samenvatting mocht, welke drogredeneringen waren er ook al weer en welke tekstsoorten bestonden er?

Het afgelopen jaar hebben we niet echt heel veel gedaan, maar de keren dat we wat deden waren redelijk productief: oefenen met teksten, poezie uitpluizen, nog meer teksten lezen etc. etc, dus eigenlijk kon er niet zoveel meer misgaan voor ons.

De twee hoofdteksten waren vrij leuk om te lezen. De eerste ging over de doodstraf, en de tweede over de democratie in Nederland. Vooral de tweede tekst was erg leuk geschreven; heb grinnikend zitten lezen. Hier even een quote: "Zo schijnt recent in Venlo 150 miljoen gulden aan de aanleg van een nieuwe Maas-Boulevard te zijn besteeds om het internationaal toerisme te bevorderen.
Internationaal toerisme! In Venlo! Alsof al die Amerikanen die jaarlijks voor een vakantie naar Europa komen, zouden zeggen: Venlo! Natuurlijk, Venlo! Daar moet ik heen! We boeken meteen een hotel voor een week!"


Ik vond het een uitstekende keuze van de examencomissie, al was het wel moeilijk om een goede samenvatting te maken: 180 woorden was het maximum, en wat ik ook probeerde, ik kwam niet onder de 200. Uiteindelijk is het toch gelukt door iets minder belangrijks, naar mijn mening, weg te laten. We zien wel wat het wordt, net zoals bij Grieks, maar nogmaals: het was een 'leuk' examen