Uitslag Belgische verkiezingen

Rob (R@b)
victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In België lijkt een paarse coalitie van liberalen en socialisten na de verkiezingen van gisteren het meest voor de hand te liggen. De groenen (Agalev) scoorden zo slecht in Vlaanderen dat zij zowel uit de Kamer en de Senaat verdwijnen.

De liberale VLD van premier Verhofstadt blijft de grootste partij in Vlaanderen, maar in heel België zijn de socialisten eerste geworden. De VLD haalde in het Vlaamse landsdeel nauwelijks 28.000 stemmen meer dan de combinatie van socialisten en linksliberalen (SP.A en Spirit), maar dat is wel goed voor 2 zetels meer.

Nationaal behalen SP.A-Spirit en de Parti Socialiste (P.S) 48 zetels (23 en 25), de liberalen van VLD en MR van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel winnen er samen 49 (25 en 24).

Voor de groenen zijn de verkiezingen heel slecht verlopen. In Wallonië kon Ecolo de schade nog beperken maar in Vlaanderen werd Agalev compleet weggevaagd; de partij haalde de kiesdrempel van 5% niet.

De Christen Democraten verloren licht, zowel in Vlaanderen als in het Franstalige deel. Het Vlaams Blok zette de opmars gestaag voort en wint er 3 kamerzetels bij. In Brussel was het Vlaams Blok met zo'n 7% zelfs de grootste Vlaamse partij. In Antwerpen scoorde het Blok ruim 30% en is daar de grootste partij.


Belgische Kamer
Partijen 2003+/-
VLD (Liberalen)25+2
CD&V (Christen democraten)21-1
SPa/Spirit (Socialisten)23+9
Vlaams Blok18+3
N-VA (Nieuwe-Vlaamse Alliantie)1+1

Franstalig

  
P.S(Socialisten)25+6
MR (Liberalen)24+6
ECOLO (Groenen)4-7
CDH (Christen democraten)8-2
Front Nationale1+1