"Hulp aan de vijand" vervalt in Jihad proces

Marina (Snuggs)
victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de vijfde dag van het proces tegen twaalf mannen die verdacht worden van terrorisme, vervalt de aanklacht van steun verlenen aan de vijand in tijd van oorlog voor een aantal onder hen. Officier van justitie J. Valente maakte dit bekend. Hij zei dat om deze aanklacht hard te maken, er een oorlogsverklaring van Nederland moest zijn. Volgens deskundigen heeft Nederland echter nooit formeel de oorlog verklaard aan de vijand. De andere aanklachten, waaronder het deel uitmaken van een criminele organisatie, die als doel had steun te verlenen aan de de vijand in tijd van oorlog, blijven echter wel overeind.

Tijdens de verhoren van zeven verdachten in het proces beriepen vier zich op het zwijgrecht. Eén verdachte, die eerder al tegen de politie en voor de rechtbank had verklaard zich te hebben bezig gehouden met drugssmokkel, ontkent dit nu. Volgens de 31-jarige Rotterdammer had hij dit feit verzonnen om iemand anders in moeilijkheden te brengen.

Een andere verdachte, die waarschijnlijk de leider is van een duikcel en die bij een Eindhovense duikschool een aantal brevetten haalde, ontkent dat hij de leider was van deze cel en ook het feit dat hij in die hoedanigheid terroristische aanslagen beraamde. Dat zijn naam in een adresboekje stond dat gevonden werd op een Marokkaan die in zijn thuisland tien jaar gevangenisstraf kreeg voor het voorbereiden van aanslagen op oorlogsschepen, vind de verdachte Irakees niet van betekenis.