Marokkanen geschokt door aanslagen

Rob (R@b)
De Marokkaanse gemeenschap in Nederland heeft onthutst en met afschuw gereageerd op de serie zelfmoordaanslagen die in Casablanca zijn gepleegd. Volgens de voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen Tunesiërs (SMT), S. Boudouft, vreesden veel Marokkanen al dat een pro-westers en gematigd land als Marokko niet buiten schot van het internationaal terrorisme zou blijven.

Het SMT zal de aanslagen aangrijpen om de discussie over internationaal terrorisme binnen de Marokkaanse gemeenschap aan te wakkeren, en een verband te leggen met vermeende ronselpraktijken waarmee sommige moslimjongeren in Nederland geconfronteerd worden.

In de Marokkaanse moskeeën in Nederland zijn de aanslagen het onderwerp van gesprek, zo zegt D. El Boujouffi, vice-voorzitter van de Unie voor Marokkaanse Moskeeën (UMMON). Volgens hem zullen de imams deze terreurdaden in de komende vrijdagpreek meenemen en in krachtige en ferme bewoordingen afkeuren. Volgens El Boujouffi zien veel Marokkaanse imams in de aanslagen opnieuw aanleiding om het verband tussen terreur en de islam te ontzenuwen. "De islam is een vredelievend geloof dat werkelijk niets te maken heeft met terreur''.

A. Larouz, voorzitter van TANS, het landelijk netwerk van Marokkaanse jongeren, toont zich eveneens geschokt. Volgens hem blijkt uit deze aanslagen dat Marokkanen aan dezelfde kant staan als het Westen in de strijd tegen het terrorisme. ''Tot nog toe werd er regelmatig een verband gelegd tussen Marokkanen en terreur. Als we aan de kant van de terreur stonden, zouden we ontzien worden en niet zoals nu het slachtoffer worden van bloedige aanslagen waarbij vooral Marokkanen zijn getroffen'', aldus Larouz.

Internationale verontwaardiging

Vanuit de hele wereld is met afschuw gereageerd op de gebeurtenissen in Marokko. Frankrijk noemt de aanslagen "weerzinwekkend en verfoeilijk" en stelt Marokko voor te helpen om de verantwoordelijken achter de aanslagen te identificeren. Rusland zegt dat internationale terroristische organisaties, met al-Qaida op kop, na haar verlies in Afghanistan een tegenoffensief voeren tegen de beschaafde wereld.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, zegt dat de aanslagen aantonen dat de internationale gemeenschap haar inspanningen in de strijd tegen het internationaal terrorisme niet mag afzwakken: "De daders en hun medeplichtigen moeten voor de rechter worden gebracht". De Spaanse koning Juan Carlos zond zaterdag een rouwbrief naar de Marokkaanse koning Mohammed VI.

De Palestijnse overheid roept op om een internationale conventie uit te werken die het terrorisme moet uitroeien. In dezelfde mededeling wordt elke vorm van terreur veroordeeld, zowel individueel, collectief als staatsterrorisme. De Syrische president Bachar al-Assad noemde de aanslagen het werk van criminelen.

Verdere veroordelingen kwamen uit Afghanistan, Saoedi-Arabië, Libanon en van de Arabische Liga (een verbond van een groot aantal Arabische staten).