Ilona, Tel Aviv (Israël) - 27/04

Ferry (Veerboot)
IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Over en uit
Wat wij in Israël nu nog merken van het einde van de oorlog in Irak? De ene analyse volgt op de andere. Zeker is dat de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten veranderd zijn. Zal dat ten goede zijn, vragen velen zich af. Afgaande op de verschrikkingen die ons ter ore komen, ben ik bereid om te zeggen van wel. Er zijn zovele mensen ernstig gemarteld, oren afgesneden vanwege vermeende desertatie uit het leger, handen afgehakt bij stelen, ogen uitgestoken, tongen eruit gesneden na een opmerking over Saddam etc. Het is ongelooflijk, verschrikkelijk, maar waar. Dat er nog mensen zijn die met deze man Saddam wilden onderhandelen, praten, is mij een raadsel. Met dergelijke monsters valt niet te praten. Zijn zoon was mogelijk nog erger.

Nog gevaarlijker
Het is voorbij. Over en uit. Dat wil niet zeggen dat er geen problemen kunnen komen in Irak nu de dictator weg is. ‘Saddam was een gevaar, maar de sji'ieten zijn mogelijk nog gevaarlijker. Nog fundamenteler, nog fanatieker.' Aldus David Grossman, één van de bekende Israëlische schrijvers.

De rest van het dagboek kun je hier lezen (website Netwerk).