Ton, New York (VS) - 14/04

Ferry (Veerboot)
IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Masters of the universe
We zien ons Amerikaanse vriendenpaar niet zo vaak. Maar ieder jaar worden we steevast voor Thanksgiving uitgenodigd, wanneer Amerikanen hun immigratie vieren, van welke generatie dan ook, en families zich uit het hele land herenigen. Het is een hartelijk gezin met mooie dochters en een mooie moeder. Ze zorgen goed voor hun gasten. Maar de lankmoedige A. kan agressief uit de hoek komen als hij over de wereldpolitiek begint. John Wayne en George Bush zouden erbij verbleken. ,,Bombarderen die handel. Ja, Frankrijk ook.'' En als je niet beaamt, zegt hij het nog eens.

Verhit debat
Afgelopen dinsdagavond brengen onze Amerikaanse vrienden een tegenbezoek. Het is de dag dat Amerikaanse soldaten op souvenirjacht mogen in een van de paleizen; Saddam staat al te wankelen. We praten opgelucht over hoe onze zoon Thomas, de US Marine, deze oorlog voorlopig is ontsprongen. Wordt hij alsnog ingevlogen, dan krijgt hij in elk geval geen chemische of biologische wapens over zich uitgestort. De Amerikanen hebben de oorlog gewonnen. A. zegt strak het altijd geweten te hebben. Hij windt zich op over al die wise guys, de commentatoren en gepensioneerde generaals die nog een week geleden de doem afriepen over de tactiek om in een ruk met lichtbewapende Marines naar Bagdad te racen. En waar zijn nu die liberals die heulden met de Fransen en de Duitsers? A. kijkt me dreigend aan en maakt een gebaar van walging bij de woorden Frans en Chirac. Een verhit debat, maar A. hamert: ,,Waarom is het zo verkeerd om een van de wreedste dictators ter wereld ten val te brengen?''

De rest van het dagboek kun je hier lezen (website Netwerk).