Amerikaanse mariniers vallen Tikrit binnen

Nolius
IrakSjollione had ons via de newssubmit te melden dat de Amerikanen lijken te zijn begonnen met de laatste fase van de militaire strijd in Irak. Mariniers zijn de Noordelijke stad Tikrit binnengevallen. In deze stad zit Saddam Hoessein vermoedelijk. Hij is hier ook geboren.

Volgens de Amerikaanse opperbevelhebber generaal Tommy Franks zijn de mariniers niet op verzet gestuit. Hoe ver de aanval op dit moment is, is nog niet bekend. "Ik wil niet zeggen dat het voorbij is, maar ik zeg wel dat er nu Amerikaanse troepen in Tikrit zijn", aldus Franks.

De Amerikaanse nieuwszender CNN liet eerder al zien dat er vrijwel geen verdediging in Tikrit aanwezig was. Militaire posities waren verlaten. De zender zei dat de stad verlaten was, zonder militaire aanwezigheid en slechts enkele burgers op straat. De cameraploeg kwam echter onder vuur te liggen toen deze het centrum van de stad wilde binnengaan. Een gewapende bewaker van CNN schoot terug en de ploeg reed snel weg.

Hoewel Tikrit wordt gezien als een plaats voor hevig verzet van Saddamgetrouwe strijders, verwacht de VS geen grote gevechten meer in de stad vanwege desertie en schade door de zware bombardementen van de laatste dagen.