Ilona, Tel Aviv (Israël) - 06/04

Ferry (Veerboot)
IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Stakingen beheersen nieuws
Helaas konden we maar kort buiten zijn in die verzengende hitte zonder schaduw. Je zou levend verbranden. De hittegolf wordt vanaf vandaag wat minder gelukkig. Temperaturen van meer dan 40 graden waren gemeten in de woestijn. Ik moest gelijk denken aan de jongens en meiden in Bagdad met hun volledige militaire uitrusting. Ik probeer in de zomer altijd zo min mogelijk kleren aan te hebben, maar ja, als je militair bent dan lukt dat niet echt. Ik begrijp heel goed dat Bush niet langer wilde wachten met het zenden van zijn troepen naar Irak en de inval in dat land. Nog een maand en ook zij gaan levend verbranden in de zon.

Klandizie
Het leven in Israël gaat door, net zoals in alle andere landen. Het effect van de oorlog in Irak? De prostituees in Tel Aviv hebben minder klandizie omdat hun werkgebied aan het strand is ingenomen door de Patriots; alle schoolkinderen lopen met gasmaskers (als je dat niet wilt, dan moeten je ouders een brief ondertekenen dat de school niet verantwoordelijk is voor je kind als er iets gebeurt) en de Palestijnen in de bezette gebieden (en soms ook de Israëlische Arabieren binnen de groene lijn, zijnde de demarcatielijn van 1967) marcheren nu door de straten en verbranden vele Amerikaanse vlaggen in plaats van Israëlische. Waar halen ze toch al die vlaggen vandaan vraag ik me wel eens af? Volgens mij wordt je stinkend rijk als je een vlaggenfabriekje opent in Gaza en de West Bank. Israël, Amerika en Engeland zullen de lijst aanvoeren.

De rest van het dagboek kun je hier lezen (website Netwerk).