Clara, Amman (Jordanië) - 06/04

Ferry (Veerboot)
IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Bij de ambassadeur
Op vrijdagavond waren alle Belgen die nog in Jordanië aanwezig zijn, uitgenodigd door de Belgische ambassadeur. We waren met een dertigtal mensen. Ik had ook het hoofd van Caritas Internationaal Hulpbetoon België meegenomen, een vriend van mijn vader die sinds woensdag in het land is om een poging te doen een hulpproject op poten te zetten - een taak die niet zo voor de hand ligt als men wel zou denken, blijkt achteraf.

Hert
De ambassadeur begon met een kleine uitleg over waar de Belgische regering staat in dit conflict en ging door met een analyse van de politiek van Rumsfeld vs. Powell. Hij probeerde ons uit te leggen hoe erg verschillend de aanpak tussen een diplomaat en een militair kan zijn. Indien je een militair en een diplomaat het bos in stuurt met de opdracht een hert terug te brengen, probeerde hij aan de hand van een voorbeeld aan te tonen, komt de militair na een half uur terug met een dood hert over zijn schouders, want hij is de man van de actie. De diplomaat, de man van de rede, komt echter pas na twee dagen weer opdagen, maar heeft het hert levend gevangen zonder ook maar één schot af te vuren. Dat is het verschil, zei hij, tussen de aanpak van Rumsfeld en Powell, en het was dan ook onvergeeflijk dat ze geen twee dagen gewacht hebben om Powell de kans te geven met zijn hert uit het bos terug te keren.

De rest van het dagboek kun je hier lezen (website Netwerk).