Meer dan 80 Amerikaanse doden tot nu toe

Rob (R@b)
Irak Het aantal oorlogsslachtoffers loopt gestaag op:

Volgens een nieuwe balans die door het Pentagon gisteren vrijgegeven werd, hebben tot nu toe 79 Amerikaanse soldaten het leven gelaten tijdens de oorlog in Irak. Van het totale aantal Amerikaanse soldaten die in de oorlog omkwamen, werden er 65 gedood bij gevechten, twee werden door een eigen soldaat in Koeweit vermoord met een granaat en de rest verongelukte.

Het aantal gedode Britse soldaten ligt boven de 50.

De Iraakse troepen houden volgens het Pentagon ook nog zeven VS-soldaten gevangen. Het aantal gewonde Amerikaanse soldaten is inmiddels opgelopen tot 154.

Overigens zijn er vanochtend zeker drie Amerikanen gesneuveld en vijf gewond geraakt bij een verkeerde aanval door een VS-vliegtuig in Noord-Irak. Deze zijn nog niet in de statistiek vermeld. Bij de misser, een eigen konvooi werd gebombardeerd, vonden ook twaalf Koerdische strijders de dood. Een journalist ter plekke omschreef het gebeuren als volgt: '',,Dit is een scène uit de hel hier. Er staan voertuigen in brand, lichamen branden, lichamen liggen verspreid, en er liggen stukken van lichamen in het rond. Ze hebben hun eigen mensen geraakt, ze hebben een hoop gewone figuren gedood. Ik kijk nu naar de lichamen en het is geen leuk gezicht. Dit is zeker een verschrikkelijk eigen doelpunt van de Amerikanen''.
-

Aan Irakese zijde moeten er al minstens duizenden soldaten de dood hebben gevonden. Alleen al gisteren werden er in Bagdad zeker 1000 gedood.

Het aantal burgerslachtoffers in Irak loopt zeker ook in de duizenden. Volgens schattingen zijn er meer dan 1300 Iraakse burgers gedood en vele duizenden gewond of verminkt.