VS dreigen met veel geweld bij inname Bagdad

Rob (R@b)
Irak haarbalpasta had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten hebben gedreigd om met een zee van geweld Bagdad in te nemen als het Irakese leger zich fel blijft verzetten. Daarbij kunnen ook veel burgerslachtoffers vallen waarschuwde een legerwoordvoerder. Vandaag riep Saddam Hussein de burgers op, zich op alle mogelijke manieren tegen de geallieerden te verzetten.

De VS hopen nog steeds op een overgave van het regime, om een bloedige stadsoorlog te voorkomen.

Volgens generaal Moseley, commandant van de Amerikaanse luchtstrijdkrachten, is het Irakese leger zodanig verzwakt dat het niet langer in staat is om georganiseerd slag te leveren. Irak beschikt nog wel over materieel en troepen, maar de Republikeinse Garde is feitelijk uitgeschakeld, aldus Moseley.

De generaal zei verder dat de Amerikaanse luchtmacht nu 24 uur per dag boven Bagdad patrouilleert om daar de grondtroepen te ondersteunen. Ook kunnen tanks van de VS de voorsteden van Bagdad binnenrijden wanneer ze maar willen.

Vandaag heeft een Amerikaanse tankeenheid zich vanuit het zuiden tot diep in Bagdad gewaagd. Volgens waarnemers was de actie niet bedoeld om posities te veroveren, maar om aan te tonen dat de Irakezen de controle over de stad kwijt zijn. Bij gevechten in de voorsteden zouden vandaag zeker 1.000 Irakese soldaten zijn gedood.

De Iraakse minister van Informatie al-Sahaf zei eerder vandaag dat het vliegveld bij Bagdad was heroverd op de Amerikanen. Die bewering lijkt nergens op gestoeld. Wel werden de Amerikanen bestookt door artillerie en tanks vanaf de noordkant. Ook beweert al-Sahaf dat er geen Amerikaanse troepen in Bagdad zijn geweest: ''En als dat wel zo was, dan kwam dat doordat ze daar door de Irakezen heen zijn gejaagd''.