Nederlander rijk door 'nepdomeinnamen'

Rick (rickmans)
Ierlandfan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een inventieve Nederlander maakt handig gebruik van bijna echt lijkende domeinnamen om zijn eigen portemonnee te spekken. Patrick Ory heeft verscheidene domeinnamen geregistreerd die veelal maar 1 streepje verschillen van de originele zoals bijvoorbeeld www.klm-airlines.com, www.lufthansa-airlines.net en www.british-air-ways.com

Ory, die zich uitgeeft als 'President' van Air Lingus (en KLM Airlines alsmede Lufthansa Airlines) krijgt op deze manier veel bezoekers op zijn site. Ory geeft volmondig toe dat er sprake is van misleiding bij het gebruik van domeinnamen als aer-lingus.com. "Maar ja, het levert lekker veel bezoekers op"

Deze handelswijze is Aer Lingus, die na een bijna-faillissement mede dankzij haar webverkoop dit jaar weer winst maakt, een doorn in het oog. Vooral omdat de door Ory gehanteerde naam slechts een streepje -www.aer-lingus.com- afwijkt van de eigen domeinnaam. Aer Lingus heeft vrijdag een verklaring gepubliceerd waarin potentiële klanten worden gewaarschuwd voor de praktijken van Ory.

Air Lingus gaat nu juridische stappen ondernemen tegen Ory, die mogelijk verder gaan dan het domweg opeisen van de gewraakte domeinnaam, zoals onder andere Delta Air Lines, National Car Rental en enige andere bedrijven al met succes hebben gedaan.

Probleem daarbij is dat Aer Lingus Ory in het Mexicaanse Cancun zoekt, waar hij inderdaad een aantal websites heeft geregistreerd, maar niet verblijft. Naar nu blijkt is het een Nederlandse boerenzoon die opereert vanuit het Noord-Hollandse Egmond-Binnen.