Slotwoord Van Der G. toont geen spijt

Rob (R@b)
Volkert Van der Graaf heeft gisteren in zijn slotwoord, na de eis tot levenslang, tegenover de rechtbank geen spijt betuigd over de moord op Pim Fortuyn. Wel zei Van der Graaf, die zijn tekst vooraf op papier had gezet, het ''absoluut niet normaal'' te vinden om iemand dood te schieten. ''Ik heb dit destijds gedaan vanuit mijn geweten, maar daarmee is het niet gerechtvaardigd'', zo las hij voor. Van der Graaf zei het logisch te vinden dat hij wordt veroordeeld. Hij had er geen behoefte aan een rechtvaardiging uit te spreken.

Blij zei Van der Graaf te zijn geweest met de stapels post die hij heeft ontvangen, variërend van rauwe haat tot steunbetuigingen: ''Ik wil al deze mensen bedanken. Het leidt tot meer inzicht en is een ondersteuning van mijn leerproces.'' Mensen die hun goedkeuring hebben uitgesproken, gaf hij op de valreep de boodschap mee: Geweld is niet om te verheerlijken. Geweld is niet stoer. Het kan noodzakelijk zijn, maar is vaak niet te rechtvaardigen.''

Hij zei de afgelopen dagen geprobeerd te hebben helderheid te verschaffen over zijn motief. Maar hij heeft ''absoluut niet de illusie'' dat hij alle twijfels bij iedereen heeft kunnen wegnemen.

Van der Graaf kreeg het woord ''spijt'' niet over zijn lippen, maar zei het wel te betreuren dat hij verdriet heeft veroorzaakt. ''Verdriet is nu eenmaal verdriet, ook als dat verdriet is voor een man met sympathiën die ik niet deel'', eindigde hij.

Verdediging

Voorafgaand aan het slotwoord van Van der Graaf hielden zijn advocaten, mr. Britta Böhler en mr. A.A. Franken, hun pleidooi. Zij beperkten zich in hoofdzaak tot pogingen de rechtbank te bewegen tot gematigder bestraffing. Zij zagen geen enkele reden om af te wijken van de gemiddelde strafmaat in een ''gewone'' moordzaak: 12 tot 16 jaar. ''Volgens de wet maakt het niet uit wie het slachtoffer is. leder mensenleven telt even zwaar'', zo zei advocaat Franken.

De rechtbank doet op 15 april uitspraak.