Volkert vd G. was toerekeningsvatbaar

Nolius
Roel_Jewel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volkert van der Graaf was volledig toerekeningsvatbaar toen hij de moord op Pim Fortuyn pleegde. Dat blijkt uit het rapport dat het Pieter Baan Centrum (PBC) over de man die heeft bekend de moord op Fortuyn 6 mei te hebben gepleegd.

Officier van justitie J. Plooy wilde maandagochtend van Van der G. weten of hij spijt had van zijn daad. Hierop kon de verdachte geen eenduidig antwoord geven. "Het doden van iemand vind ik normaliter moreel verwerpelijk. Toen, op 6 mei, vond ik het geoorloofd. Nu worstel ik met die vraag."

Van der G. vertelde dat het hem niet om de persoon van Fortuyn te doen was, maar om het gevaar. Hij voegde daaraan toe dat je je "ernstig kan afvragen" of er iets veranderd is na 6 mei.

Verder meldde het 3FM Nieuws vanmiddag dat Volkert als hoogbegaafd wordt beschouwd, dat hij 80 uur per week werkte en - misschien nog wel het belangrijkste - hij geen spijt heeft betuigd aan de nabestaanden. Hij beging de moord, omdat Fortuyn geen vriend(in) en geen ouders meer had. Zo zou "niemand verdriet hebben".

In een eerste reactie zei Van der G. geen moeite met de uitkomsten van het rapport te hebben. Hij ziet zichzelf als volledig toerekeningsvatbaar. Ook liet hij nog een keer weten dat hij met de wetenschap van nu, de moord niet meer zou hebben gepleegd.