Tonnie, Lahore (Pakistan) - 27/03

Ferry (Veerboot)
IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

'Allah doet wat Hij wil'
De Pakistanen houden het nieuws in Irak nauwgezet bij. Als er verliezen worden gemeld aan Amerikaans/Britse kant, wordt dat door velen met gejuich aangehoord, want Allah laat de Irakezen niet in de steek. Zelfs het weer wordt door Hem gebruikt om de Amerikanen een les te leren in Wie de Grootste is.

Dankbaarheid kunnen Amerikanen wel vergeten
Het nieuws houdt mij bezig, natuurlijk, en het zorgt voor een aanhoudende stroom van boosheid, onbegrip en medelijden. Een stad zonder water, dat is schandalig, te gek voor woorden. Hier bied je iedereen water aan, het is onbeschoft dat niet te doen. Voor de Irakezen moeten de Amerikanen wel super onbeschoft zijn om de watervoorziening te vernielen en daarna geen water te geven. De Amerikanen denken, dat de Irakezen dankbaar zullen zijn voor de voedselhulp? Dat kunnen ze waarschijnlijk wel vergeten. In het Urdu (de taal van Pakistan) bestaat geen woord voor "hebben", in plaats daarvan "is iets bij je". Allah heeft het je tijdelijk gegeven en je wordt geacht alles wat je bij je is, te delen met anderen. Als het voedsel dus bij de Amerikanen is, is het niet meer dan normaal, dat ze het uitdelen. Bovendien kennen de Islamieten Zakat: iedereen die geld of eten nodig heeft, heeft er recht op, dat degene die er wel over beschikt hem dit geeft.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.