Ton, New York (VS) - 25/03

Ferry (Veerboot)
IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

'Mijn tijd om te vechten komt nog wel'
Maandag (17 maart, red.) begon ook ik, naïeve optimist, de laatste hoop te verliezen. Einde van het diplomatieke overleg. Ik heb er met mijn neus boven op gezeten. Toch komt het als een schok. Het wordt oorlog. Ik ben als cameraman ingehuurd om de stand-ups en lives van Europese verslaggevers bij de VN in New York te draaien. Dag en nacht zie ik ze hun kijkers op de hoogte brengen van wat ze zojuist via CNN en de newswires te weten zijn gekomen.

Waar is Clinton?
Het allerlaatste Amerikaanse ultimatum dat maandag bekend wordt is dat Saddam 48 uur heeft om zijn biezen te pakken. Mijn voormalige baas, oud-bureauchef van de nieuwsdienst Reuters, kortom een man die het wereldnieuws geacht wordt te kennen, komt me vertellen dat Saddam bakzeil zal halen, want natuurlijk kiest hij voor z'n eigen hachje, en dat Washington daar op wedt. Je herkent er nog steeds de oude Western in: de tegenstander is duivels slecht, maar gelukkig ook miezerig en zwak en gemotiveerd door eigenbelang. Dat de Iraakse dictator mogelijk een historisch denkend staatsman is, wellicht van Hitleriaans kaliber, maar niet minder ambitieus en ideologisch gedreven dan zijn tegenstander in het Witte Huis, valt buiten het Amerikaanse denkraam. Is er een Amerikaanse politicus van naam die zich tegen de oorlog durft uit te spreken? Jimmy Carter, maar die wordt alleen door de Europese versie van CNN uitgezonden. En waar is Bill Clinton gebleven?

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.