Tonnie, Lahore (Pakistan) - 23/03

Ferry (Veerboot)
IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Allochtoon in Pakistan
Voor vandaag (uiteraard na het middaggebed in de moskee) heeft de MMA, een fundamentalistische politieke partij, een demonstratie aangekondigd tegen de oorlog, waar "miljoenen mensen aan zullen deelnemen". De wens zal wel weer de vader van de gedachte zijn, maar het kan best een fikse demonstratie worden, want alleen Lahore al is een stad van 7 miljoen (geregistreerde) inwoners. De politie en het leger zijn massaal paraat om in te grijpen als het uit de hand loopt, maar waar ze hun maatstaf leggen, weet ik niet. De kranten zullen weer ingetogen over dit soort bijeenkomsten rapporteren en ik zal morgen het echte nieuws horen van teachers, die in de binnenstad wonen.

Democratie heeft hier een totaal andere inhoud
Democratie in Pakistan heeft een totaal andere inhoud dan democratie in Nederland. En hoe kan het anders: 55% van de 141 miljoen inwoners is analfabeet en je bent officieel al "alfabeet" als je alleen je naam kunt schrijven! Als je kwaad mag zijn in een demonstratie, komt alle frustratie en kwaadheid, die je op je inwendige zegelkaart hebt geplakt, naar buiten. Kwaadheid op de machtigen, die het in dit land voor het zeggen hebben, kwaadheid op je baas, op je buurman.... er is genoeg om gefrustreerd en kwaad over te zijn als je geen geld en invloed hebt om je recht te kopen.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.