Dollardiplomatie kan VS aan stemmen helpen

Gerson (M4stermind)
Reuters schrijft dat de VS een krachtig diplomatiek middel hebben om stemmen te krijgen in de VN Veiligheidsraad voor een oorlog tegen Irak, namelijk geld.

Kritiekhebbenden lachen de VS uit dat dit een laf middel zou zijn om armere landen op Washington te laten stemmen. Er zijn enorme gevolgen aan verbonden, en niet alleen voor de VS, als de VN een voorstel afslaat om op 17 maart een nieuwe deadline in te stellen om Irak te ontwapenen, of militaire actie te gaan ondernemen.

Als Washington ontrouw wordt zouden ze het bod van Veiligheidsraadslid Rusland omtrent handelsvoordelen ondermijnen, en goede VS-Mexicaanse relaties in gevaar brengen, terwijl andere VS geallieerden die ook lid zijn, zoals Bulgarije reeds geld ontvangen.

Met donderdag als uitslagsdatum van de stemmen, voert Bush persoonlijk de druk op om raadsleden die nog twijfelen aan de kant van Washington te krijgen. "We're going to work as hard as we can to persuade council members that this is a good resolution", zegt het Witte Huis.

Condoleezza Rice van het Witte Huis heeft toegegeven dat in sommige gevallen financiele hulp geboden werd. "We praten over waar ze in geïnteresseerd zijn. Natuurlijk gaat het hier over.", zegt Rice.

Er zijn gemengde resultaten tot dusver. Ondanks dat de VS dertig miljard dollar aan Turkije geboden heeft weigert het Turkse parlement Turkije te gebruiken als een basis voor de invasie van Irak. Desalniettemin kan politieke en financiële druk Turkije toch tot een stem op de VS leiden.

Voor de hoofdrol spelers in de Veiligheidsraad variëren de economische voordelen - en consequenties. Pakistan bijvoorbeeld is sterk afhankelijk van Amerikaanse financiële hulp, direct en indirect via het Monetairisch Fonds. Bush heeft Kameroen en Guinea reeds aangewezen voor handelspartners, maar Bush dreigt dat als ze de voordelen willen behouden, ze achter de VS moeten staan en "not engage in activities that undermine United States national security or foreign policy interests". Ook wil de VS wil niet met Mexico onderhandelen om de status van miljoenen Mexicanen in de VS te legaliseren als ze niet op de VS stemmen. Chili stemt op de VS als de VS een handelsovereenkomst tekent.

Maar tot dusver lijkt Washington niet erg veel succes te boeken. Volgens een telefoongesprek met Bush, zei de Chileense president Ricardo Lagos zaterdag dat de deadline op 17 maart te kortdag is om Irak te ontwapenen, en dat de VN wapeninspecteurs hun meer tijd moeten geven.

Lagos heeft ontkend dat Bush de handelsovereenkomst gebruikt heeft om Bush te steunen. Hij zegt: "Het bestaat omdat het een voordeel voor beide landen oplevert".