Een jaar eis tegen ontuchtige oud SGP politicus

Rob (R@b)
Brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tegen de 60-jarige Gerrit van O., voormalig SGP-raadslid van de gemeente Staphorst, is gisteren één jaar cel geëist wegens ontucht met zijn toen minderjarige dochtertje. Officier van justitie mevr. mr. E. Duijts omschreef het als gefriemel in het broekje van zijn dochtertje, van haar zevende tot haar elfde.

Van O., die zelfs ooit fractievoorzitter was van de lokale afdeling van de Staatkundig Gereformeerde Partij, omschreef het echter als onderzoekshandelingen; wetenschappelijk onderzoek. Al jaren fascineerde hem het maagdom zoals hij het noemt.

Van O. zegt dat hij wilde weten hoe een seksueel ongeschonden meisje eruit ziet en speurde dáárom met onbedwingbare nieuwsgierigheid naar het maagdenvlies van zijn dochtertje, ook al wist hij volgens zijn advocaat mr. C. van den Berg niet écht waar hij het zoeken moest. Zelf verklaarde van O. dat hij uit een bevoorrecht dorp komt: ''Daar weten mensen nog dat zij zondaren zijn. En ik geloof ook dat ik tot alle zonden in staat zou kunnen zijn.'' Maar wat hem ten laste wordt gelegd: het was louter wetenschappelijk, allemaal.

O. ''onderzocht'' ook al een andere dochter van hem, maar hield daar mee op toen die een jaar of 14 werd, en zich sexueel begon te ontwikkelen. Die zaak is echter verjaard, waardoor die niet meegenomen werd in de rechtszaak.

Volgens de officier van justitie bediende Van O. zich wel van vrome woorden, maar niet van vrome daden. Zij noemde de rationele houding van Van O. en zijn schijnbaar gevoelloze houding ,,schrijnend''. Om de periode voor zijn dochter af te sluiten en om het gezin rust te gunnen, eiste de officier daarom een jaar gevangenisstraf tegen de man.

De advocaat van Van O. bepleitte vrijspraak. Omdat het zijn cliënt niet ging om seksuele gevoelens, is er volgens hem geen sprake van een strafbaar feit.

Uitspraak over twee weken.