Veel kritiek op contracten Idols programma's

Anthony (Fe2O3)
Waar er in Nederland niets over wordt gezegd neemt in de rest van de wereld de kritiek toe op de contracten die deelnemers van programma's als Idols moeten tekenen. Critici laten de termen 'wurgcontracten' en 'slavernij' veelvuldig vallen.

Kenneth Freundlich, Amerikaans entertainmentadvocaat die ondermeer voor Michael Jackson en Paul Simon juridisch bij stond, beweert dat de Amerikaanse deelnemers aan het programma American Idols vrijwel geen enkele controle hebben over hun eigen carrière. Freundlich bekeek het contract van de American Idols kandidaten en adviseerde ouders van kandidaten die aan American Idols 2 deelnemen daarover.

De contracten zijn 'zeer slecht' en aan de grens van slavernij aldus de advocaat, iedereen die het contract ondertekent geeft bijvoorbeeld de producenten van de show zelfs onvoorwaardelijke toestemming informatie over henzelf naar buiten te brengen die 'smakelijk', 'gênant', 'kleinerend' of 'nadelig' is. Ook al is die informatie verzonnen. Als een deelnemer zijn of haar zwijgplicht verbreekt dan moet er een bedrag van meer dan vijf miljoen dollar worden betaald volgens Freundlich.

In een ander stuk van het contract dat Freundlich citeerde staat "Hierbij geef ik de Producent het onvoorwaardelijke recht in het hele heelal om tot in de eeuwigheid (...) mijn stem, mijn zangstem, (...) mijn persoonlijke ervaringen, mijn levensverhaal, mijn biografische gegevens, voorvallen, situaties en gebeurtenissen die hiervoor plaatsvonden of hierna plaats zullen vinden te gebruiken, na te bootsen of te portretteren (en om anderen te autoriseren hetzelfde te doen) of in relatie tot de Serie (...) of op welke andere wijze die de producer naar goeddunken kan kiezen."

De Nederlandse deelnemers zwijgen over hun contract. Over het platencontract dat de winnaar aangeboden krijgt is wel iets meer bekend, zo zou de winnaar royalty's krijgen die drie a vier keer hoger liggen dan normaal. De eerste tien finalisten protesteerden met succes tegen een eerdere versie van het contract aldus Roger Peterson en Joël.