Jonge Marokkanen zijn vaker schizofreen

Rob (R@b)
road66 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jonge Nederlanders van Marokkaanse afkomst lijden 11 keer zo vaak aan schizofrenie als hun autochtone leeftijdsgenoten. Deze cijfers werden gisteren geopenbaard in het tv-programma NOVA. Het gaat vooral om jonge Marokkaanse mannen van de zogenaamde tweede generatie, zonen van Marokkaanse immigranten die zich in Nederland hebben gevestigd. Ook Surinamers hebben een verhoogde kans op psychische stoornissen. Opvallend is dat Turken in vergelijking met Nederlanders maar een weinig verhoogd risico hebben.

Volgens twee Marokkaanse psychiaters, Salaa Sidali en Said Bellari, zou dit te maken met de stress die jonge Marokkanen ervaren. Doordat ze zich in twee werelden bevinden, hebben de jonge Marokkanen volgens de psychiaters mogelijk te maken met 'conflicten op psychisch niveau' die schizofrenie kunnen aanwakkeren.

Aan de enke kant moeten jonge Marokkaanse Nederlanders voldoen aan de Marokkaanse cultuur van hun ouders, daarnaast ervaren ze de 'vrijheid' van de Nederlandse samenleving.

Turkse jongeren hebben minder met deze stress te maken omdat de Turkse samenleving al veel meer 'verwesterd' is, aldus de psychiaters.

Schizofrenie is een chronische stoornis waarbij de patiŽnt lijdt aan terugkerende psychoses. Tijdens zo'n aanval heeft hij waandenkbeelden en hoort hij stemmen. De ziekte is met medicijnen wel te behandelen, maar nooit te genezen.


-
Via de site van NOVA is de uitzending terug te zien.


Lollige en kwetsende opmerkingen kunnen achterwege blijven.