Kamp verdedigt VS wapentransporten

Rob (R@b)
Demissionair VVD-minister van Defensie, Henk Kamp, zei vanmiddag dat het kabinet de Tweede Kamer niet verkeerd en niet te laat heeft voorgelicht inzake de doorvoer van Amerikaans materieel door Nederland. Het kabinet heeft 'in de lijn van afspraken' positief gereageerd op het verzoek van een bondgenoot om militair materieel door Nederland te vervoeren, legde Kamp uit.

De PvdA ging schoorvoetend akkoord met de uitleg. Eigenlijk is de partij tegen Nederlandse medewerking aan Amerikaanse troepenopbouw naar de Golf, anderzijds beaamt de PvdA dat in het kader van het bondgenootschap het transport niet tegengewerkt kan worden. PvdA-Kamerlid Koenders was wel verbolgen dat hij via de media moest horen dat de transporten waren goedgekeurd. Ook D66 was daar boos over.

Alleen de SP en GroenLinks toonde zich vanmiddag in de Kamer een fel tegenstander van de transporten. SP'er Van Bommel zei zelfs dat het kabinet 'onbehoorlijk heeft gehandeld'. Het kabinet had de kamer eerder moeten informeren en niet op de ochtend dat de treinen al door Nederland reden. De SP ziet het toestaan van vervoer ook niet als een bondgenootschappelijke verplichting. GroenLinks deelde die mening.

Minister Kamp zei echter dat over het Amerikaanse verzoek de Kamer helemaal niet van tevoren ingelicht hoefde te worden. Pas wanneer Amerika aan Nederland vraagt om krijgsmachtmiddelen beschikbaar te stellen zal de regering wel eerst de Kamer op de hoogte moeten stellen, dit op basis van artikel 100 van de Grondwet.

De SP wil toch nog een spoeddebat over de kwestie houden. Samen met GroenLinks houdt de SP ook de komende dagen acties tegen de wapentransporten. Afgelopen maandag kalkte SP-Kamerlid Krista van Velzen bijvoorbeeld anti-oorlogsleuzen op de kades van de Rotterdamse haven. Vanavond staat er om 22.30 uur een fakkelwake gepland bij het bedrijf Steinweg, ook in de Rotterdamse haven.