SP wil opheldering over de Oranje ruzie

Rob (R@b)
De Socialistische Partij (SP) wil opheldering van minister-president Balkenende hebben, over de rol die oud-premier Wim Kok heeft gespeeld in de Koninklijke familieruzie tussen prinses Margarita en haar moeder prinses Irene en de overige Oranjes.

Prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn openden vandaag middels interviews met HP/De Tijd en het Duitse weekblad Der Stern de aanval op de koninklijke familie. Margarita zegt daarin dat ze toenmalig premier Kok twee keer heeft gevraagd om te bemiddelen. Kok zou hebben geweigerd omdat hij de kwestie als een familieaangelegenheid zag.

Prinses Margarita en haar man beweren ook dat de Oranjes gebruik hebben gemaakt van het dossier van de Amsterdamse Sociale Dienst over Margarita's man. SP-Kamerlid Van Bommel wil weten of het dossier op wettige wijze in handen van derden is terechtgekomen. In de twee bladen suggereren de prinses en haar man dat koningin Beatrix wellicht haar macht heeft ge(mis)bruikt.

Van Bommel dacht in eerste instantie dat de uitlatingen van prinses Margarita ,,een hoop geroddel over niets'' waren. ,,Nadat ik gesproken heb met de journalist die het artikel in Der Stern heeft geschreven, ben ik er echter van overtuigd dat dit slechts het topje van de ijsberg is'', aldus het SP-Kamerlid.

Volgens Margarita heeft koningin Beatrix haar naar aanleiding van de ruzie een briefje gestuurd met de mededeling dat zij haar niet meer ziet als haar peettante. De familie van Oranje wenst geen enkel commentaar te geven, zo zei een woordvoerder. De Oranjes zeggen alleen dat ze zich niet herkennen in de verhalen van de prinses en haar man.