Alleen Saxion IJselland voor fraude vervolgd

Meira (Nijntjuh)
beeman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Saxion Hogescholen IJselland moet voor de rechter verschijnen op beschuldiging van valsheid in geschrifte. Bij een onderzoek naar de inschrijvingen van zogeheten spookstudenten, zijn bij Saxion IJsselland inschrijfformulieren van Aziatische studenten aangetroffen, die niet door de studenten maar door medewerkers van de scholen zelf waren ondertekend. Het Openbaar Ministerie heeft bij de andere scholen die doorgelicht werden (in Groningen, Alkmaar, Brabant, Amsterdam en Utrecht) geen bewijzen voor strafbare feiten gevonden. De strafzaken tegen deze scholen zijn geseponeerd.

Naar aanleiding van een onderzoek van de departementale accountantsdienst van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, deed toenmalige minister Hermans een jaar geleden aangifte van fraude.

De Algemene Rekenkamer zal in de loop van de komende week de uitslag van een eigen onderzoek presenteren, maar volgens staatssecretaris Nijs van Onderwijs komen de conclusies van het onderzoek van het OM overeen met die van het zelfonderzoek dat de hogescholen hebben uitgevoerd. Volgens Nijs hebben enkele instellingen oneigenlijk gebruik gemaakt van de regels, maar is er onvoldoende bewijs om te spreken van algemene fraude. Met de fraude is een totaal bedrag van 29 miljoen euro gemoeid.