Rumsfeld vergelijkt Cuba en Libië met Duitsland

Robin (Anthraxx)
Amerika, tot voor kort een goede vriend van Duitsland, neemt een steeds vijandelijkere houding aan ten opzichte van Duitsland. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft vandaag Duitsland in één adem genoemd met Libië en Cuba.

Rumsfeld verklaarde voor het Congres van welke landen Amerika steun en hulp zou kunnen verwachten. "Er zijn landen die steun toezeggen en bases ter beschikking stellen. Andere landen willen helpen bij de wederopbouw van Irak. Dan zijn er nog drie tot vier landen, die hebben gezegd dat ze helemaal niets doen. Ik geloof dat Libië, Cuba en Duitsland degenen zijn die duidelijk hebben gemaakt dat ze op geen enkele manier zullen helpen.

Dit klopt echter niet. Bondskanselier Schröder heeft Amerika meegedeeld dat ze hun bases in Duitsland en het Duitse luchtruim mogen gebruiken. Daar heeft Amerika ook gebruik van gemaakt, bij de opbouw van troepen in de Golfregio.

Bovendien zitten er nog altijd Duitse pantservoertuigen in Koeweit, ook al wijst de regering-Schröder een nieuwe oorlog tegen Irak af. Duitsland blokkeert wel een NAVO-overleg over het verzoek van Amerika om hulp. Ook wil het land geen Patriot-raketten installeren in Turkije.

Zowel links als rechts hebben de uitspraak van Rumfeld afgewezen. "Dit is geen acceptabele classificatie van Duitsland", vindt de conservatieve CDU-leider Stoiber. Karsten Voigt, Schröders persoon voor Amerikaans-Duitsed betrekkingen riep beide zijden op "retorisch te ontwapenen".

In Duitsland worden leden van de regering-Bush vaak vergeleken met cowboys. Het hoofd van de protestantse kerk noemde Bush "een religieuze fundamentalist". Schröder zei dat Duitsland niet "zijn hakken tegen elkaar zal klappen" voor Amerika.

Zijn partijgenoten hebben zich door de stemming laten meeslepen. De minister van Justitie van het vorige kabinet-Schröder noemde Bush in één adem met Hitler. Ze vond dat Bush dezelfde methoden gebruikte als Hitler om aandacht van binnenlandse problemen af te leiden. Als reactie op Rumsfelds toespraak, twee weken geleden, schreef vice-voorzitter van de SPD-fractie in de Bondsdag dat de Amerikaan "een terugkeer van de inquisitie wil".

"De VS zijn van goedkope olie zo afhankelijk als de junkie van de naald", vindt Müller. Het land bouwt zijn rijkdom op "ten koste van de wereld", en is daarom niet tot partnerschap in staat.

De Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, Dan Coats, vreest dat er "een diepe wond" is geslagen in de betrekkingen tussen Amerika en Duitsland. Donderdag zei hij in een interview "dat de Duitsers zich zorgen moeten maken. In de Amerikaanse publieke opinie is ernstige twijfel opgekomen of Duitsland nog een betrouwbare partner is. Dat schaadt onze betrekkingen, en het schaadt zeker Duitsland."

Wij danken Farzin voor het herschrijven van dit bericht!