Marokkaanse scholier zit in Oekraïne

Rob (R@b)
De verdwenen 17-jarige scholier van Marokkaanse afkomst, Khalid, lijkt inderdaad vertrokken te zijn om deel te nemen aan de jihad; de heilige strijd in naam van de islam. Hij bevindt zich nu in Oekraïne samen met de eveneens 17-jarige Mo, net als Khalid scholier aan een Amsterdamse scholengemeenschap

De verblijfplaats van beide scholieren is bevestigd door Aziz Saïdi Rabah, bestuurslid van de Unie van Marokkaanse moskeeën in Amsterdam. Of zij geronseld zijn of op eigen initiatief naar de voormalige Sovjet-Unie zijn afgereisd, wil Saïdi Rabah niet zeggen. Wel zegt hij dat volgens hem geen enkele moskee enige rol heeft gespeeld in het besluit van de twee zich als vrijwilliger aan te sluiten bij de jihad-strijders in Tsjetsjenië.

Burgemeester Cohen heeft geschokt gereageerd. Eerder op de dag had hij al contact gezocht met de AIVD, waar hij van de inlichtingendienst te horen kreeg dat de vermissing (van aanvankelijk alleen Khalid) veel overeenkomsten vertoonde met eerdere gevallen waarop de dienst gestuit is.

De school van Khalid is overigens helemaal niet te spreken over de media aandacht voor deze zaak en wil geen commentaar geven: ,,We willen niet meewerken aan het criminaliseren van een scholier als er geen harde feiten zijn. Misschien komen ze na twee weken weer terug en er is niets gebeurd.'' Ook de leraar die gisteren in de Volkskrant tekst en uitleg gaf, en ondermeer zei dat de boel ''radicaliseert' had wat de school betreft zijn mond moeten houden. De man zou emotioneel ''in de war'' zijn.

Burgemeester Cohen op zijn beurt noemde de ontwikkelingen op de lokale Amsterdamse tv-zender AT5 'buitengewoon zorgelijk'. Volgens hem is er wel degelijke een zekere radicalisering te bespeuren. Hij vreest dat internationale conflicten als die tussen de Israëliërs en de Palestijnen overslaan naar Amsterdam, vooral als Irak straks werkelijk wordt gebombardeerd.