Piraten uit Twente niet 'uit te roeien'

Rob (R@b)
Eind jaren 70 en in de jaren 80 van de vorige eeuw waren ze er volop in heel Nederland: landpiraten, illegale radiozenders vanuit zolderkamertjes, hobbyschuurtjes enzovoorts. Maar met de komst van de lokale omroepen en de commerciële radio is het fenomeen piratenzenders behoorlijk afgenomen. Alleen niet in Oost-Nederland, en dan met name in Twente. Daar slaagt het Agentschap Telecom (voorheen Radio Controle Dienst) er maar niet in om het aantal piraten terug te dringen.

Het agentschap schat dat er in heel Nederland nog zo'n 2700 zendpiraten actief zijn, 30% daarvan zit in Twente. Telecom woordvoerder N. Schipper: ''Dat is eigenlijk al jaren zo. Maar het is opvallend dat piraten in het westen, als ze een keer gepakt zijn, eieren voor hun geld kiezen. Die vragen vergunningen aan en gaan legaal uitzenden. In het oosten zijn mensen maar niet zo ver te krijgen. Wat het hen ook kost, ze blijven piraat. We pakken al hun dure spullen af, geven ze pittige boetes en dan nog beginnen ze zo weer opnieuw. Onder een andere naam, soms op een andere plek.''

De piraten uit Oost Nederland zenden vooral 'Hollandstalige' muziek uit, die bijna niet op de landelijke zenders is te horen. De afgelopen weken werden in Twente zenders met namen als Wis en waarachtig (Vroomshoop), Struikrover (Glane), Troedel FM (Beuningen), Atletico (Nijverdal), Twents Signaal (Vriezenveen), Vlinder (Enschede), Lucifer (Hengelo) en Goudvink (Denekamp) uit de lucht gehaald. Maar het blijft dweilen met de kraan open volgens het Agentschap.

En zo te zien hebben de Twentse piraten zelfs een gezamenlijke site: piratentwente.nl.