Apple komt met eigen webbrowser

Robert (RRRobert)
bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ene keer hype, dan weer diep in de min, maar Apple gaat opnieuw door met het vernieuwen van zijn producten. Dit keer presenteerde baas Steve Jobs op Macworld Expo in San Francisco geen nieuwe i-Mac, maar onder meer de nieuwste browser, Safari genaamd. Deze webbrowser zou die drie keer sneller zijn dan de Internet Explorer van eeuwige concurrent Microsoft, en ook op de meeste Mac-computers te vinden.

In één ding is Apple in ieder geval niet vies van Microsoft-strategie: de Safari webbrowser is alleen geschikt voor Jaguar-gebruikers (besturingssoftware Mac OS X 10.2). Daarmee dwingt Apple feitelijk alle Mac-bezitters tot een upgrade, als ze willen overstappen van bijvoorbeeld Internet Explorer.

De nieuwe webbrowser heeft een ingebouwde zoekbalk waarmee zoekacties bij Google kunnen worden ingetikt. Dat is handig, maar dat kon bij verschillende andere browsers ook al. Zo kan vanaf de site van Google iedereen een permanente zoekbalk op zijn internetscherm installeren. De voorlopige versie van Safari is vanaf de Apple-site gratis te downloaden, ook hier gelijk als bij de concurrentie.

Apple heeft nog meer nieuwe software, waarbij men de concurrent uitdaagd. Met het presentatieprogramma Keynote claimt Steve Jobs een ijzersterk alternatief voor Microsoft's Powerpoint te bieden. Keynote kost 118 euro en Jobs beweert dat dit programma grafisch beter zou zijn dan Powerpoint. Zo zouden er 3D-afbeeldingen, zoals een roterende kubus en twaalf andere decors, als achtergrond bij presentaties kunnen worden gebruikt.

Jobs presenteerde ook nog een aantal hippe nieuwe producten. Zo showde hij een winterjack met ingebouwde iPod (mp3-speler). Hiervoor werkt Apple samen met Burton, een belangrijk merk voor wintersport en outdoor wear. Kostprijs: $ 500,- via de online store van Apple.

De Apple notebooks hebben ook een opfrisser gekregen. De kleinste PowerBook (á 2260 euro) weegt maar 2,1 kg en heeft een G4-chip als kloppend hart. Ondanks de recessie hoopt Apple dat zijn doelgroep toch bereid zal zijn tot de aanschaf van dit soort leuke hebbedingetjes, want dat kan Apple wel gebruiken.

Er werd namelijk ook bekend gemaakt dat er inmiddels bijna 5 miljoen mensen het besturingsprogramma Mac OS X gebruiken, maar dat betekent voor Apple nog geen winst. Het bedrijf beindigde het derde kwartaal van 2002 af met een verlies van 45 miljoen dollar, waar aartsrivaal Microsoft recentelijk nog andermaal prachtige winstcijfers wist te produceren (uitgezonderd Xbox).