Balkenende kiest toch voor PvdA

Robert (RRRobert)
bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

CDA-leider Balkenende wil toch als eerste met de PvdA om de tafel, om te proberen een kabinet te vormen. Afgelopen vrijdag had hij de koningin nog geadviseerd alle coalitiemogelijkheden te onderzoeken.

Informateur Donner begon gisteren dan ook al deze mogelijkheden te onderzoeken, maar direct na een eerste onderhoud met Balkenende, de eerste van die dag, bleek Balkenende overstag.

Maandagmiddag al voerde Balkenende samen met Wouter Bos voor het eerst een gesprek onder vier ogen. Naar verluidt namen ze de onderlinge irritaties uit de campagne weg, zodat de informatie met een schone lei kon worden begonnen.

Balkenende stelde, dat op basis van de verkiezingsuitslag samenwerking met de PvdA voor de hand ligt. Ook de wens om tot een stabiele regering te komen die de grote problemen op kan lossen, speelde daarin mee. Alle andere fractievoorzitters hadden dat vrijdag al voorgesteld.

De CDA-leider noemde een coalitie met de PvdA tijdens de verkiezingsstrijd nog "een groot risico" en wees opnieuw op de nog bestaande inhoudelijke verschillen met de PvdA. Vooral op het gebied van financiën, economische zaken, onderwijs en zorg lopen de standpunten nog uiteen. Hij erkende nu wel "on speaking terms te zijn met elkaar".

Bos prijst de opstelling van Balkenende, maar blijft op zijn hoede. "Balkenende wil eerst met de PvdA gaan praten. Met wie wil hij daarna nog praten dan?". Bos hoopt de "verkennende" fase dan ook zo snel mogelijk afronden en te beginnen met de onderhandelingen over een regeerakkoord.

Balkenende wil deze verkennende fase, die naar verwachting een week gaat duren, ook nog gebruiken om de grootste verschillen tussen CDA en PvdA naast elkaar te zetten en te bekijken of en hoe deze kunnen worden opgelost. Bos wil daarin niet echt mee gaan. Hij herhaalde zijn wens om een PvdA-informateur naast de CDA'er Donner, voordat hij daadwerkelijk overgaat tot onderhandelen.