Asielzoeker eist toegang tot opleiding

Rob (R@b)
Bushmaster had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 32-jarige asielzoeker uit Irak die de toegang tot de cursus autotechniek aan het Friesland College in Heerenveen is ontzegd heeft voor de rechtbank geëist dat hij wordt toegelaten op straffe van een dwangsom van 100.000 euro. De Irakees werd niet toegelaten omdat hij een verhouding heeft gehad met de (nu ex) vrouw van een docent

Het College heeft aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gevraagd de man elders te plaatsen en het COA stemde daar mee in. Dat gebeurde op verzoek van de betrokken docent die twee jaar geleden door zijn vrouw werd verlaten toen zij een relatie met de Irakees kreeg. Vervolgens zat de docent een jaar ziek thuis.

De vluchteling zit in een terugkeertraject en heeft dus haast met de cursus. Hij wil zekerheid over een opleidingsplaats. De advocaat van de asielzoeker vindt dat een school het recht niet heeft op grond van privé-redenen een cursist te weigeren.

De rechter wees vanmiddag de dwangsom af. Verder hield hij de zaak een maand aan waarbij hij de Irakees vroeg nog eens serieus te overwegen de opleiding in Groningen te volgen.