Irak: VS en Britten liegen

Marco (MrSubtle)
nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sabri, de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, heeft ambtgenoot Straw van Groot-Brittannië donderdag uitgemaakt voor leugenaar. "In plaats van het vertellen van de waarheid of te zwijgen, hebben de VS en Groot-Brittannië gekozen voor de strategie van 'liegen, liegen en dan zullen zij ons wel geloven'", aldus Sabri in een reactie op eerdere uitspraken van Straw.

In een interview vandaag op de BBC-radio zei Straw dat Irak tot nu toe aan de VN-verplichtingen heeft voldaan, maar dat de Iraakse wapenlijst nog niet compleet lijkt te zijn. Volgens Straw komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, wanneer ze donderdag beraadslagen over Irak, tot de conclusie dat lijst met wapenprogramma's grote gaten vertoond.

Verder liet Straw weten voorkeur te geven aan een tweede VN-resolutie als het tot een militaire actie mocht komen. Volgens minister van Defensie Geoff Hoon kunnen de Britse troepen aanvallen zonder dat daarvoor een nieuwe resolutie of speciale toestemming van de Veiligheidsraad nodig is.