Balkenende wil onderzoek naar Bomhoff

Rob (R@b)
Premier Balkenende's ministerie van Algemene Zaken heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd te onderzoeken of oud LPF-minister Eduard Bomhoff, met zijn boek dat vandaag verschenen is, het ambtsgeheim heeft geschonden. In zijn boek 'Blinde ambitie, mijn 87 dagen met Zalm, Heinsbroek & Balkenende', citeert Bomhoff uit diverse vertrouwelijke kabinetsvergaderingen.

Het ministerie van Algemene Zaken heeft ook de landsadvocaat gevraagd om naar de zaak te kijken. Hij zoekt uit of een bodemprocedure in verband met mogelijk onrechtmatig handelen van Bomhoff kans maakt.

Bomhoff, die 87 dagen vice-premier was, erkende vandaag dat hij uit de ministerraad heeft geklapt. Hij zegt dat gedaan te hebben om het publiek te kunnen informeren, maar hij ontkent dat hij het ambtsgeheim heeft geschonden. Bovendien deden volgens Bomhoff andere bewindslieden dat ook: ''Ik vind dat ik best iets over het kabinetsberaad mag zeggen. Iedereen lekte. Ik mag nu best vertellen hoe de sfeer was in het kabinet, hoe we met elkaar omgingen."

Bomhoff omschrijft Blinde Ambitie als 'het boek van de maand''. ''Dit zal de kerst van Zalm en Balkende niet opvrolijken'', grijnsde de oud-bewindsman voor de camera van Nova. Volgens Bomhoff was de premier de laatste avond voor de val van het kabinet, op de dag van de uitvaart van prins Claus, echt in paniek.

Bomhoff's ''boek van de maand''.



Zie ook de uitgebreide berichtgeving op Planet nieuws hierover.