IND is 60% uitzetbaren ''kwijt''

Rob (R@b)
Het uitzettingsbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers loopt van geen kant, zo blijkt een vertrouwelijk rapport van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) waarop het actualiteitenprogramma NOVA de hand wist te leggen.

Zeker 60% van de mensen die uitgezet zouden kunnen worden, zijn niet te traceren. En met de landen van herkomst waar de grootste groep illegalen naar toe moet zijn niet of nauwelijks afspraken gemaakt over het terugnemen van mensen. Volgens het rapport telt Nederland zeker 11.040 mensen die uitgezet kunnen én behoren te worden.

De IND blijkt verder nauwelijks greep te hebben op de situatie. Turken, Irakezen en Chinezen vormen de grootste groepen die Nederland uit behoren te worden gezet, maar 88% van de groep Turken is ''kwijt''. Van de Irakezen is 60% verdwenen en van de Chinezen ontbreekt van 76% elk spoor.

GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema meent dat de tijd nu rijp is voor een parlementaire enquête of een parlementair onderzoek. Zij zal daar vandaag een verzoek toe doen in de Kamer zo liet zij gisteren in NOVA weten.