Commissie 'Fortuyn': Aan beide kanten fouten

Ruud (Sorcerer8472)
De commissie-Van den Haak heeft zojuist de conclusies van haar rapport bekend gemaakt. De commissie zegt dat de overheid heeft gefaald bij de beveiliging van Fortuyn, maar dat ook Fortuyn zelf beveiliging van zijn persoon heeft tegengewerkt.

De interessantse hoofdpunten hiervan zijn:

Hoofdconclusies:
- Fortuyn stond een effectieve behandeling van zijn eigen veiligheid en beveiliging door de overheid in de weg (dit geldt ook voor alle andere politieke partijen). Zijn afkeer van beveiliging zou groter zijn dan zijn vrees voor zijn veiligheid. Fortuyn wees persoonsbeveiliging af en zag het nut van extra veiligheidsmaatregelen pas in toen hij op 29 april een e-mail kreeg waarin hij concreet met de dood bedreigd werd.
- Laksheid van de overheid en het ontbreken van een goed persoonsbeveiligingsbeleid is ook een reden dat de beveiliging er niet is gekomen. Vooral de BVD is hierbij nalatig geweest.

Andere onthullingen:
- Fortuyn heeft 25 serieuze bedreigingen gekregen, onder andere per e-mail. Bij de overheid waren er slechts 14 bekend. Slechts één hiervan (later bleek dat die door een labiele man is gedaan) was gericht op zijn leven (die van een aanslag op 11 mei door Marokkanen).
- Fortuyn wilde, vlak na zijn breuk met Leefbaar Nederland, niets weten van beveiliging van zijn eigen woonhuis en de LPF heeft slechts één keer met de politie contact gehad, over een eerder dreigement van een aanslag op 11 mei, 5 dagen na Fortuyn's dood.
- Leefbaar Nederland had goede beveiligingsplannen, die stop zijn gezet na de breuk met Fortuyn. Leefbaar Rotterdam en de LPF deden vrijwel niks aan beveiliging.
- Vier politiekorpsen zijn tekort geschoten met het doorgeven van informatie aan de huidige AIVD en andere landelijke politiediensten en de toenmalige BVD heeft Fortuyn nooit uitgenodigd voor een gesprek en heeft nooit een echte 'dreigingsanalyse' gemaakt.

De verantwoordelijke ministers treft treft niet veel blaam volgens de commissie. Minister De Vries had echter meer moeten informeren bij het OM of justitiële maatregelen mogelijk waren. De Vries nam klakkeloos aan dat het grondige onderzoek geen bruikbare gegevens had opgeleverd. In werkelijkheid bleef dat grondige onderzoek dus uit.

De commissie noemt het een illusie om te denken dat de beveliging de moord op 6 mei had kunnen voorkomen maar zegt dat Fortuyn inderdaad beveiligd had moeten worden.