Halsema wil openheid over partijgelden

Marco (MrSubtle)
Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Femke Halsema, de lijsttrekker van GroenLinks, roept alle partijen op om voor de verkiezingen van 22 januari bekend te maken wat de herkomst is van campagnegelden.

Hoe de LPF aan het campagnebudget komt is volgens haar "volstrekt onduidelijk" en dat zou bedreigend zijn voor de gezonde politieke verhoudingen.

Ook vice-premier Remkes wil meer duidelijkheid over de giften die de politieke partijen ontvangen. Hij vindt dat giften boven een bedrag van 1000 à 2000 euro openbaar moeten worden gemaakt. Ook overweegt hij een maximum te stellen aan giften om te voorkomen dat partijen "mentaal afhankelijk" worden van gulle gevers.

Remkes wilde in zijn functie als minister van Binnenlandse Zaken een brief over dit onderwerp naar de Tweede Kamer sturen, maar toen het kabinet demissionaire status kreeg zag hij daar van af. De brief zal echter alsnog de deur uit gaan als Remkes terug mag keren op Binnenlandse Zaken.

Volgens LPF-voorman Herben zijn "tonnen" van het twee miljoen euro tellende budget dat de LPF ter beschikking heeft voor de verkiezingscampagne, afkomstig van partijvoorzitter Ed Maas.