Kabinet ontkent conflict met koningin

Marco (MrSubtle)
Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het kabinet heeft volgens minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken koningin Beatrix niet onder druk gezet om president Nazarbajev van Kazachstan te ontvangen.

De koningin wilde volgens de Telegraaf Nazarbajev niet ontmoeten omdat deze een slechte naam heeft op het gebied van mensenrechten. Na een gesprek met premier Balkenende is de koningin gezwicht. Volgens De Hoop Scheffer is het bericht in de Telegraaf een "onzinverhaal". De afspraak voor het bezoek zou al door het vorige kabinet zijn gemaakt.

President Nazarbajev is omstreden omdat schendingen van de mensenrechten in zijn land aan de orde van de dag zijn. In Kazachstan worden Leden van de oppositie gevangen gezet en de vrijheid van de media wordt op grote schaal ingeperkt.

Het kabinet had volgens de Telegraaf belang bij het bezoek van Nazarbajev aan Nederland. "Het land beschikt over grote oliereserves, die mede door Shell mogen worden ontgonnen. Om dit contract veilig te stellen, was een bezoek van de naar erkenning hunkerende Nazarbajev zeer gewenst", zo schrijft te Telegraaf.