Bali-arrestant geeft betrokkenheid toe

Rob (R@b)
Eén van de leiders van de Indonesische beweging Jemaah Islamiah is inderdaad betrokken geweest bij de bloedige aanslag op Bali, twee maanden geleden. Het gaat om Ali Ghufron, alias Mukhlas, die een paar dagen terug is gearresteerd. Twee weken terug werd ook al de 35-jarige imam Samudra, die gerelateerd wordt aan de militante moslimbeweging vastgezet. De afgelopen dagen zijn nog zo'n 10 arrestaties verricht.

Mukhlas heeft inmiddels bekend tot de radicale moslimorganisatie te behoren en een rol te hebben gespeeld bij de aanslagen op Bali. Volgens de politie zou hij bij vergaderingen zijn geweest, waarbij het doelwit van de aanslag werd gekozen. Hij zou onlangs ook de leiding hebben gekregen over Jemaah Islamiah, die banden zou hebben met het al-Qaedanetwerk.

In de zaak rond de aanslag op Bali zijn inmiddels verscheidene mensen opgepakt. Analisten denken dat de zaak met deze arrestaties nog niet is opgelost en waarschuwen dat de echte leiders waarschijnlijk nog steeds vrij rond lopen.

Jemaah Islamiah wordt door de meeste landen rond Indonesië ook verdacht van het beramen van andere aanslagen op westerse doelen. De beweging streeft ernaar om van Indonesië, Maleisië en Singapore één islamitische staat te maken.