China heeft strengste internetcensuur

Dennis (Klingon)
Een groep onderzoekers van de Harvard Law School zijn tot de conclusie gekomen dat China het land met de strengste internetregels is. Veel sekssites zijn bereikbaar, veel buitenlandse nieuwssites echter niet.

De onderzoekers hebben 200.000 websites getest, en na acht maanden bleek dat ongeveer 19.000 sites niet toegankelijk waren. Het onderzoek had tot doel om erachter te komen welke maatstaven China hanteert met betrekking tot internetcensuur.

Sites van de Playboy en Penthouse waren niet bereikbaar, maar andere pornosites (zoals bv. Hustler Magazine) waren gewoon openbaar. Uit onderzoek blijkt dat China maar 13,4 procent van de expliciete sekssites blokkeert.

Websites over onderwijs, (buitenlands) nieuws en gezondheid zijn het meeste ontoegankelijk. Zo werden sites van de BBC, The Washington Post, The Los Angeles Times, Time Magazine en het CNN vaak tegengehouden. Ook organisaties als Amnesty International en het Aids Healthcare Foundation waren via internet niet op te vragen. Ook grote zoekmachines, zoals Google en Altavista, werden geblokkeerd. De onderzoekers konden de sites bekijken via internationale telefoonverbindingen en open proxy servers in China.

Het partijcongres van de Communistische partij heeft enkele weken geleden de regels gelaten zoals ze waren. Gehoopt werd dat de partij deze zou versoepelen.