België onderzoekt rol AEL bij rellen

Rob (R@b)
De Belgische justitie gaat in Antwerpen onderzoeken of Dyab Abou Jahjah, voorzitter van de militante Arabisch-Europese Liga (AEL), bij de rellen van gisteravond naar aanleiding van het doodschieten van een Marokkaan, jongelui opgehitst heeft.

Bij de rellen werd een spoor van vernielingen getrokken door de Antwerpse wijk Borgerhout. Twee meerderjarige allochtonen zijn bovendien aangehouden voor poging tot doodslag. Ze waren ingereden met een auto op een groepje agenten.

Volgens het parket in Antwerpen is de nultolerantie nu de enige oplossing om een herhaling van dit soort rellen te voorkomen. De 66-jarige Belg die de 27-jarige Mohamed Achrak doodschoot is volgens de Belgische media de bovenbuurman van de vader van Mohamed, en stond bekend als psychiatrisch patiënt.

''Racistische moord''

Intussen blijven de gemoederen in Antwerpen flink oplopen. De federatie van Marokkaanse Verenigingen en het Platform Allochtone Jeugdwerkingen zeggen in een persmededeling dat het een racistische moord betreft "zolang het tegendeel niet bewezen is''. Volgens beide organisaties is de moord het resultaat van "de anti-migranten stemmingmakerij die onze stad al jaren teistert". De politieke hetze tegen onze cultuur en godsdienst van de laatste maanden en weken heeft de spanning in Vlaanderen tot gevaarlijke proporties doen toenemen", aldus de mededeling.

De politieke klasse oogst nu wat ze al jaren zaait menen de organisaties: ''De hachelijke maatschappelijke situatie waarin de allochtone jongeren opgroeien hebben ze nooit ernstig genomen. De migrantenjongeren is alleen repressie te beurt gevallen''.

De AEL zegt in een persbericht op haar site dat de dader een Belgische autochtone man is die bekend stond in de buurt als racist en sympathisant van het Vlaams Blok. ''De dader wou ook de vader van Mohammed vermoorden maar werd overmeesterd. De bedoeling was zeker een racistische slachting te plegen zoals dat van 7 mei 2002 in Brussel waar een Marokkaanse familie door een sympathisant van het Vlaams Blok werd omgebracht'', aldus de AEL.

De AEL legt de schuld van de rellen bij de politie, en roept de jongeren op om hun vermoorde broeder verder in alle rust en eerbied te herdenken.