Spanje geeft Smit schuld olievervuiling

Dennis (Klingon)
Matas, de Spaanse minister van Milieu, geeft de Nederlandse bergingsmaatschappij Smit International de schuld van de olievervuiling door de gezonken tanker Prestige. "De bergers hebben de olie laten wegstromen. Het besluit van de regering de Prestige zo ver mogelijk van de kust te laten slepen was kordaat, afgewogen en op basis van technisch en wetenschappelijk advies", aldus Matas in het dagblad La Razón. De Spaanse overheid valt volgens hem niets te verwijten.

Smit heeft echter ook kritiek op de werkwijze van de Spaanse overheid. De overheid wilde de tanker, om politieke redenen, in geen enkele nationale haven toelaten. Smit International had het schip liever dicht bij de kust gehouden om de tanker makkelijker leeg te kunnen pompen. Matas deed de kritiek van de Rotterdamse bergingsmaatschappij af als 'onzin'.

Portugese en Spaanse autoriteiten hebben inmiddels gemeld dat de tanker nog steeds olie lekt. Inmiddels is al ruim 20.000 van de 77.000 ton olie in zee gelekt. Een nieuwe olievlek ligt nu voor de Portugese kust en zal waarschijnlijk door de wind naar Spanje en Frankrijk worden geblazen.