Vragen na bekentenis Volkert van der G.

Rob (R@b)
Na de bekentenis van Volkert van der G. blijft de LPF met vragen zitten over haar vermoorde leider. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van der G. als motief aangegeven dat hij Fortuyn als een steeds groter wordend gevaar voor vooral kwetsbare groepen in de samenleving zag. Ook heeft van der G. aangegeven de hele moord alleen te hebben georganiseerd.

Vooral de de combinatie van de algemene stigmatiserende politieke denkbeelden van Fortuyn, de polariserende wijze waarop hij die voor het voetlicht bracht en de grote politieke macht die Fortuyn dreigde te krijgen, zouden Van Der G. hebben doen besluiten om de LPF-leider te vermoorden.

Reacties

Fractieleider Mat Herben zei dat de LPF allang wist dat Volkert Pim Fortuyn heeft vermoord. Maar Herben is er nog niet van overtuigd dat Van der G. geen hulp heeft gekregen, zoals hij in een verklaring beweerd heeft. Daarom wil Herben dat jusitie dat nog grondig blijft uitzoeken.

Ook SP-leider Jan Marijnissen is niet verbaasd over de bekentenis van Van der G, ''na alles wat we uit de pers al wisten''. Ook hij is benieuwd of Volkert echt in zijn eentje heeft geopereerd.

CDA, VVD ,PvdA en GroenLinks wilden vandaag niet reageren op het nieuws, omdat zij vrezen anders het verloop van het proces te beïnvloeden. GroenLinks lijsttrekker Femke Halsema zei zelfs dat politici ''hun snater'' over deze zaak moeten houden.

Fortuyns broer Marten is totaal niet verrast over de bekentenis. Hij vreesde al dat Van der G. zich als "redder des vaderlands" zou opwerpen.

Van der G zag Fortuyn als een steeds groter wordend gevaar.