Spoeddebat over doodstraf uitlatingen Nawijn

Rob (R@b)
_-Bazzer-_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Tweede Kamer vindt vanmiddag een spoeddebat over de uitlatingen van minister Nawijn inzake de doodstraf plaats. Op verzoek van PvdA, D66 en GroenLinks wordt er over deze kwestie gedebateerd.

PvdA-lijsttrekker Bos sprak gisteren al over "een stap terug in de beschaving. De doodstraf zal ons land niet veiliger maken.'' D66-fractieleider De Graaf zei dat ''respect voor het leven het fundament is van onze beschaving. Daaraan moeten we niet tornen''. Beoogd GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema noemde de uitlatingen ''verschrikkelijk en onbeschaafd''.

Nawijn zelf zegt spijt van te hebben dat hij het onderwerp heeft aangeroerd. Hij betreurt zijn uitlatingen in de Nieuwe Revu. In een officiele verklaring benadrukt Nawijn dat hij niet als lid van het kabinet heeft gesproken en ook niet als LPF-kandidaat-lijsttrekker.

Nawijn betreurt verder dat de indruk is ontstaan dat hij zich met lopende rechtszaken wil bemoeien. Hij wilde alleen maar "een bijdrage leveren aan de politieke discussie over de hoogte van straffen".

De LPF had gisteren bij monde van fractievoorzitter Herben al laten weten dat de LPF Tweede Kamerfractie de mening van Nawijn niet deelt.