Aanslag Hebron was op Israëlische militairen

Rob (R@b)
motown had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij het vuurgevecht waarbij volgens Israel biddende Joodse kolonisten zouden zijn doodgeschoten blijken uitsluitend Israëlische soldaten, grenspolitie en veiligheidspersoneel om te zijn gekomen. Er zijn geen ongewapende burgers gedood. Het betrof een grote schietpartij tussen leden van de Palestijnse Hamas, en voorgenoemde Israëlische diensten, die een groep joodse kolonisten escorteerden. Daarbij kwamen ook vier Palestijnen om het leven.

De Israëlische krant Ha'aretz Daily heeft na eigen onderzoek de foutieve berichtgeving bevestigd. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Netanjahoe, blijkt de pers verkeerd te hebben voorgelicht. Ook Matan Vilnai, een lid van de Israelische Arbeiderspartij, verklaarde: "Het was geen bloedbad, het was een veldslag."

Volgens een medewerker van Yasser Arafat hebben degenen die de Israëlische versie met de burgerslachtoffers aannamen te haastig een besluit genomen. Volgens hem betreft het een legitiem verzet tegen bezetting en zouden er honderden VN resoluties zijn die garanderen dat de Palestijnen het recht hebben om zichzelf te verdedigen.

De aanslag is inmiddels opgeëist door de radicale Palestijnse groepering Hamas. Moussa abu Marzouk, een leider van Hamas, zei dat de Palestijnen die het vuur openden op de Israëlische militairen leden waren van Hamas en niet van de Islamitische Jihad. Die groepering had eerder de verantwoordelijkheid opgeëist.

Volgens Marzouk hielden twee strijders van Hamas de soldaten al ruim twee weken in de gaten. Drie Jihad-strijders waren toevallig ter plaatse toen het vuurgevecht vrijdag begon, maar het was Hamas die de aanval uitvoerde, aldus de Hamas-leider.

Israëlische actie

Het Israëlische leger heeft vannacht een bliksemactie in Gaza-stad uitgevoerd. Militairen voerden vuurgevechten met Palestijnen en verwoestten een Palestijns politiebureau en zes andere gebouwen. Zeker vier Palestijnen raakten gewond.
De actie werd uitgevoerd met zo'n 30 gepantserde voertuigen, begeleid door helikopteraanvallen. Het was volgens Israel een vergelding voor de aanslag, waarbij de twaalf Israëlische militairen en veiligheidsmensen werden gedood.

Inmiddels hebben de Israëliërs zich weer uit Gaza-stad teruggetrokken.
-


Nieuwsbronnen: Alertnet, Christian Science Monitor en Planet Nieuws.