Ruzie tussen premier en FNV-voorzitter

Rob (R@b)
Er is ruzie uitgebroken tussen FNV-voorzitter Lodewijk De Waal en premier Balkenende. De minister-president vindt dat het FNV zich in het Najaarsoverleg 'onbegrijpelijk' heeft opgesteld.

Balkenende uitte vooral scherpe kritiek op De Waal persoonlijk. Volgens de premier heeft de FNV-voorzitter namelijk het Najaarsoverleg aangegrepen om een verkapt stemadvies te geven. Daarmee heeft De Waal de discussie onnodig in de politieke sfeer getrokken, vindt de premier: ''In feite zegt De Waal: Stem geen CDA of VVD''. De premier meent dat De Waal hoopt dat hij na de verkiezingen met een ''linksere'' regering wel een meerjarig akkoord over WAO en andere sociale zaken kan afsluiten. ''Met ons heeft hij een spelletje gespeeld''.

Volgens de premier is de kans op een meerjarig akkoord nu echter zo goed als verkeken. Hij wees erop dat het CNV wel bereid was om met het kabinet afspraken te maken over een meerjarig sociaal akkoord.

De Waal woedend

De Waal heeft vanmiddag woedend gereageerd op de uitlatingen van Balkenende:"Het is kletspraat dat ik uit zou zijn op een centrum-links kabinet, en ik heb zeker geen spelletje gespeeld''.

Volgens De Waal getuigt de gang van zaken rond het Najaarsoverleg, van weinig regie van de premier. De uitspraken van Balkenende noemde hij een ''premier onwaardig''.