LPF verklaart begroting controversieel

Bas (Tha_BlonT)
De fractie van de LPF zal morgen de rijksbegroting controversieel verklaren wegens de val van het kabinet. Wanneer de oppositie dit ook mocht doen dan is er geen meerderheid en zal de begroting vooralsnog niet behandeld worden door de Tweede Kamer en niet ingaan per 1 januari.

Het niet doorgaan van de begroting zal onder andere betekenen dat omstreden maatregelen zoals afschaffing van het spaarloon niet zullen plaatsvinden. Echter, ook de 'leuke dingen' zoals extra geld voor zorg en onderwijs zullen niet doorgaan. Wanneer de begroting controversieel verklaard wordt, zal het financieringstekort flink kunnen oplopen. Zonder goedkeuring zal het kabinet namelijk moeten werken met de begroting van dit jaar. Het CDA, VVD en het kabinet willen de begroting daarom snel behandelen.

De LPF is echter niet zo welwillend. Van As, financieël woordvoerder voor de fractie, zegt: ''We zullen ze krijgen, we laten ons niet piepelen.'' De LPF verwijt het CDA en VVD de afgelopen dagen een politiek spelletje te hebben gespeeld. Ze zouden gesuggeereerd hebben dat het kabinet nog te redden was door het vertrek van de ruziënde LPF-ministers Heinsbroek en Bomhoff, maar weigerden woensdag verder te gaan.

Mocht de begroting worden afgekeurd dan is de enige kans op een snelle behandeling wanneer het nieuwe kabinet gevormd wordt door het CDA en VVD. Zij zouden de klaarliggende begroting alsnog kunnen gebruiken.