Zweden en Nederland in clinch over softdrugs

Rob (R@b)
Zweden is totaal niet te spreken over het Nederlandse beleid t.a.v softdrugs en dan met name ons coffee-shopbeleid. Nederland en Zweden kwamen daar vandaag in Luxemburg in aanvaring over, tijdens overleg met de EU-ministers van Justitie. Hierdoor wordt een Europees akkoord over gelijke strafmaten voor drugsdelicten onzeker.

Zweden wil in principe alle vormen van drugshandel, ook de verkoop van kleine hoeveelheden cannabis, strafbaar stellen. Nederland wil daar niet aan. Merkwaardig in dit verband was dat CDA minister Donner, wiens eigen partij het Nederlandse softdrugsbeleid eigenlijk ook niet ziet zitten, het Nederlandse beleid met hand en tand moest verdedigen.

,,We zeggen tegen andere lidstaten: doen jullie zoals jullie het willen doen, maar geef ons het recht het te laten doen zoals wij het willen'', aldus minister Donner. Volgens Donner zou het het CDA een lief ding zijn als dit eventueel ook terugdrongen kan worden, maar zit hij met de politieke realiteit en de prioriteiten die het Nederlands kabinet legt bij andere vormen van criminaliteit.