Bush stuurt FBI naar Bali voor onderzoek

Dennis (Klingon)
De Amerikaanse president Bush heeft gisteren bekend gemaakt de bomaanslagen op Bali (Indonesië) te veroordelen als "een lafhartige daad". "De wereld moet deze wereldwijde bedreiging van terrorisme aanpakken. We moeten deze verachterlijke daad de naam geven die het verdiend: moord." Bij deze bomaanslagen kwamen 183 mensen om het leven, onder wie veel Australiërs.

De bomaanslagen geven Bush nieuwe kopzorgen over de hergroeperingen van al-Qaeda. Leden van de terroristische organisatie zijn in Afghanistan gevlucht voor Amerikaanse troepen, maar schijnen zich nu weer te groeperen.

Inmiddels is een team van de Amerikaanse federale inlichtingendienst (FBI) op reis naar Bali, om daar te helpen met het onderzoek naar de bomaanslag.

John Howard, premier van Australië, heeft Indonesië steun aangeboden om samen met andere landen het terrorisme op Indonesische bodem uit te roeien. Bali is een geliefd vakantieoord voor de Australiërs. Op het moment van de aanslag waren ongeveer 20.000 Australiërs op Bali, waarvan er nu ongeveer 200 worden vermist.

Twee Nederlanders komen uit Leiden
De twee vermiste Nederlanders komen beide uit Leiden, zo meldde een woordvoerder van het Indonesische consultaat op Bali. Tijdens de explosie waren tenminste 24 Nederlanders op het eiland, waarvan vier lichtgewond zijn geraakt. Eén daarvan zou, volgens de woordvoerder, nog in het ziekenhuis liggen.