Polen wil in 2006 aan de euro

Johan (LWaS)
Grzegorz Kolodko, de Poolse minister van Financiën, zegt dat zijn land in 2006 in staat zal zijn om over te stappen op de euro. De minister vertelde dat Polen al verscheidene maatregelen heeft genomen die het land geschikt moeten maken voor invoering.

Het Verdrag van Maastricht schrijft voor dat de eurolanden onder meer hun begroting op orde moeten hebben voordat ze de euro als wettig betaalmiddel ingevoerd kan worden. Het tekort mag niet boven 3 procent van het bruto nationaal product komen. Voor de Poolse radio verklaarde Kolodko donderdag dat Polen nu een tekort heeft van ,,maar 3,9 procent'' en een heel eind in de goede richting zit. Ook de inflatie is laag, aldus de minister.

De financiële markten vragen zich af of Polen wel zo snel klaar is voor de euro als de minister denkt. Analisten wijzen erop dat het land nog een aantal ingrijpende begrotingshervormingen te wachten staat. Om dezelfde reden zal buurland Tsjechië pas op een later tijdstip overstappen op de euro. De Europese Commissie verklaarde al eerder dat zowel Polen als Tsjechië in principe in 2004 al lid worden van de EU.