Begrafenisprotocol van prins Claus

Bas (Tha_BlonT)
Het stoffelijk overschot van Zijne Koninklijke Hoogheid prins Claus wordt maandag 7 oktober overgebracht van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam naar Paleis Huis ten Bosch te Den Haag. Hier zal hij enkele dagen worden opgebaard. Naaste familieleden hebben dan de mogelijkheid om persoonlijk afscheid te nemen.

Voor het overlijden van prins Claus zal geen dag van nationale rouw worden afgekondigd. Dit verschijnsel is in Nederland onbekend. Het Koninklijk Huis zelf heeft hofrouw aangenomen tot de dag van de bijzetting.

Dinsdag zal de prins worden herdacht in een gezamenlijke bijeenkomst van de Eerste en Tweede Kamer. Op woensdag is er op Paleis Noordeinde de mogelijkheid tot eerbetoon voor officiële delegaties. Waarschijnlijk kan het Nederlandse volk de dagen erna afscheid nemen van de Prins. In alle gemeente- en provinciehuizen zullen condoleance registers aanwezig zijn.

Het lichaam van prins Claus zal dinsdag 15 oktober worden bijgezet in het familiegraf van de leden van het Koninklijk Huis in de Nieuwe Kerk in Delft. De begrafenis zal niet worden bijgewoond door buitenlandse staatshoofden. Dat is alleen het geval bij het overlijden van het regerend staatshoofd. Wel worden vertegenwoordigers van bevriende vorstenhuizen verwacht.

De dienst zal rechtstreeks worden uitgezonden door de NOS. Vanaf vandaag heeft de Rijksvoorlichtingsdienst een algemeen informatienummer voor het publiek geopend. Dit nummer luidt: 0800-3001813.

Reageren op het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid prins Claus kan hier.